Wat is PSA?

PSA, dat staat voor Prostaat Specifiek Antigeen, is een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt. Ook is PSA in kleine hoeveelheden in het bloed aanwezig. Een zieke prostaat geeft meer PSA af dan een gezonde prostaat. Een verhoogde PSA-waarde in het bloed kán dan ook een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. Bij de diagnose prostaatkanker kan de PSA-waarde ook iets zeggen over de groei van de tumor en mogelijke uitzaaiingen.

Wat is een PSA-test?

Een PSA-test is een bloedonderzoek waarbij de hoeveelheid PSA in uw bloed wordt gemeten. De PSA-test wordt uitgevoerd om te controleren of er afwijkingen zijn aan de prostaat of wanneer er verdenking is van prostaatkanker. Zoals gezegd hoeft een verhoogde PSA-waarde niet meteen te duiden op kanker; ook een (goedaardige) prostaatvergroting of een prostaatontsteking zijn mogelijk. Verder stijgt bij iedere man het gehalte aan PSA in het bloed langzaam met de leeftijd. Momenteel worden de volgende waarden per leeftijdsgroep gehanteerd:

Leeftijd Waarde
40 tot 49 jaar 2,5
50 tot 59 jaar 3,5
60 tot 69 jaar 4,5
70 tot 79 jaar 6,5

Hoe wordt een PSA-test afgenomen?

U kunt uw bloed laten afnemen bij uw huisarts. De huisarts laat de PSA-waarde in uw bloed vervolgens onderzoeken in een laboratorium. De uitslag is meestal binnen enkele dagen bekend.

Wat moet ik doen bij een verhoogde PSA-waarde?

Blijkt uit uw bloedonderzoek dat uw PSA-waarde te hoog is? Een verhoogde waarde kán op prostaatkanker wijzen. Daarom is bij een verhoogde PSA altijd aanvullend onderzoek nodig. Met een uitgebreid urologisch onderzoek krijgt u meer duidelijkheid over uw klachten en de mogelijke oorzaken, zodat er gerichte vervolgstappen gezet kunnen worden.

Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.
Coronavirus: Belangrijke informatie voor patiënten en bezoekers van de urologie en het Prostata Zentrum NordWest (PZNW).

Datum: 07.07.2021

COVID-19 Update

Beste bezoeker,

Prostate Center Europe is geopend voor Nederlandse patiënten. Omdat medische behandelingen niet onder de RIVM restricties vallen, kunnen behandelingen gewoon uitgevoerd worden en vinden poliklinische consulten, indien mogelijk, digitaal plaats.

Uiteraard nemen wij de nodige COVID maatregelen in acht, zoals strenge hygiëne maatregelen, social distancing en triage bij binnenkomst in het ziekenhuis.

Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet. Wij staan u graag te woord.

Hartelijke groet,

Team Prostate Center Europe