Prostaatkanker

Prostaatkanker is een ziekte, waarbij zich kwaadaardige cellen in het prostaatweefsel formeren. Over het algemeen is prostaatkanker een langzaam groeiend carcinoom.


Wat is een prostaat?

De prostaat is een klein orgaan dat rondom de urinebuis ligt. Het heeft de vorm en de grootte van een kastanje. De prostaat is een klier die bestaat uit meerdere klierbuisjes. Deze buisjes produceren prostaatvloeistof en scheiden dit af. Prostaatvloeistof houdt zaadcellen in leven en vervoert de zaadcellen bij een zaadlozing als sperma naar buiten. De prostaat is hierdoor erg van belang voor de vruchtbaarheid. 


Wat is prostaatkanker?

Bij mannen is prostaatkanker de meest voorkomende kankeraandoening en wereldwijd de op een na meest voorkomende doodsoorzaak met betrekking tot carcinomen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 mannen prostaatkanker vastgesteld, waarvan ongeveer 75% een leeftijd heeft van 65 jaar of ouder. Ruim 3000 mannen, 30 procent, overlijdt jaarlijkse aan de ziekte. 

Welke stadia van prostaatkanker zijn er?

Er zijn verschillende stadia van prostaatkanker. Met een classificatiesysteem wordt o.a. bekeken of de prostaatkanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren.

Met het TNM-classificatiesysteem wordt aan de hand van de primaire tumor (T-stadium) bekeken of de kanker zich heeft uitgezaaid naar de nabijgelegen lymfeklieren (N-stadium) en wordt gecontroleerd op de afwezigheid of aanwezigheid van metastase in andere organen (M-stadium). Bij veel soorten kankers komen TNM-combinaties overeen met een van de vijf stadia. Nadat de T-, N- en M-categorieën zijn vastgesteld, worden deze gegevens samengevoegd met de Gleason-score. Dit proces wordt het groeperen van stadia genoemd. De stadia worden aangegeven met Romeinse cijfers vanaf I (het minst ernstig) tot IV (het ernstigst). Deze onderverdeling maakt het gemakkelijker om de juiste behandeling voor de grootste overlevingskans of genezing te bepalen. De volgende punten laten de diverse stadia van prostaatkanker zien: 

 In stadium 1 zit de kanker alleen in de prostaat. De kanker kan niet worden gevoeld tijdens een digitaal rectaal onderzoek en is niet zichtbaar op röntgenopnamen. Doorgaans wordt de kanker terloops gevonden tijdens een operatie voor een andere aandoening, bijvoorbeeld voor een goedaardige hyperplasie van de prostaat. Prostaatkanker in stadium I wordt ook wel prostaatkanker in stadium A1 genoemd. In stadium 2 is de kanker verder ontwikkeld dan in stadium I, maar is niet buiten de prostaat uitgezaaid. Prostaatkanker in stadium II wordt ook wel prostaatkanker in stadium A2, B1 of B2 genoemd. In stadium 3 is de kanker voorbij de buitenste laag van de prostaat naar nabijgelegen weefsel uitgezaaid. De kanker kan ook zijn uitgezaaid naar de zaadblaasjes. Prostaatkanker in stadium III wordt ook wel prostaatkanker in stadium C genoemd. In stadium 4 is de kanker uitgezaaid (metastase) naar de lymfeklieren rond de prostaat of naar lymfeklieren elders in het lichaam of naar andere organen van het lichaam, zoals blaas, rectum, botten, lever of longen. Metastatische prostaatkanker zaait vaak uit naar de botten. Prostaatkanker in stadium 4 wordt ook wel prostaatkanker in stadium D1 of D2 genoemd.


Behandeling prostaatkanker

Met betrekking tot prostaatkanker zijn er meerdere soorten behandelingen mogelijk. De uroloog bepaalt uiteindelijk welke behandeling het meest geschikt voor u is. De twee mogelijke behandelingen bij Prostate Center Europe zijn:

  • Prostaatectomie, met behulp van de DaVinci technologie
  • Brachytherapie
Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.