TURP operatie

Wat is een TURP-operatie?

Een TURP-operatie is een operatie waarbij een deel van de prostaat verwijderd wordt. Deze operatie wordt uitgevoerd bij een (goedaardige) prostaatvergroting. TURP is de afkorting van de woorden Trans Urethrale Resectie Prostaat. Transurethraal betekent: via de plasbuis. Resectie betekent: weghalen.

Wanneer moet ik een TURP-operatie ondergaan?

Wanneer de vergrote prostaat de plasbuis gedeeltelijk of helemaal dichtdrukt, kunnen zich verschillende klachten voordoen. Denk aan vaker moeten plassen, moeilijk kunnen plassen, een minder krachtige urinestraal, nadruppelen en ongewenst urineverlies. Een TURP-operatie is uitsluitend bedoeld om die plasklachten, die worden veroorzaakt door de prostaatvergroting, te verhelpen. Het kapsel en de buitenste rand van de prostaat worden tijdens deze ingreep niet verwijderd. Een TURP-operatie is dus niet geschikt voor het volledig verwijderen van de prostaat voor prostaatkanker.

Wat houdt een TURP-operatie in?

De TURP-operatie gebeurt onder narcose of onder gedeeltelijke verdoving (ruggenprik). Tijdens de ingreep verwijdert de uroloog via de plasbuis een deel van uw prostaat. In de plasbuis, tot aan de prostaat, wordt een hol buisje ingebracht. De prostaat wordt vervolgens afgeschraapt om de urinebuis weer vrij te maken. Het verwijderde weefsel wordt voor nader onderzoek opgestuurd naar het laboratorium. Hier wordt bekeken of het alleen om goedaardig of ook om kwaadaardig weefsel gaat. De uitslag van het onderzoek ontvangt u na twee tot drie dagen.

Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.