TURP operatie bij vergrote prostaat

Een TURP operatie is een operatie waarbij een deel van de prostaat verwijderd wordt. Deze operatie wordt uitgevoerd bij een goedaardige prostaatvergroting.

TURP is de afkorting van de woorden Trans Urethrale Resectie Prostaat. Transurethraal betekent: via de plasbuis. Resectie betekent: weghalen.

TURP operatie bij plasklachten door vergrote prostaat

Wanneer de vergrote prostaat de plasbuis gedeeltelijk of helemaal dichtdrukt, kunnen zich verschillende klachten voordoen zoals onder andere:

  • vaak moeten plassen
  • moeilijk kunnen plassen
  • een minder krachtige urinestraal
  • nadruppelen
  • ongewenst urineverlies.

Een TURP operatie is uitsluitend bedoeld om die plasklachten te verhelpen, die worden veroorzaakt door de prostaatvergroting. Het kapsel en de buitenste rand van de prostaat worden tijdens een TURP operatie niet verwijderd.

Tijdens een TURP operatie bij een vergrote prostaat wordt een klein gedeelte binnen in de prostaat verwijderd. Dat is minder ingrijpend dan een Da Vinci prostaatoperatie bij prostaatkanker waarbij de hele prostaat inclusief prostaatkapsel moet worden verwijderd.

Hoe gaat een TURP operatie?

De TURP operatie gebeurt onder narcose of onder gedeeltelijke verdoving (ruggenprik). Tijdens de ingreep verwijdert de uroloog via de plasbuis een deel van uw prostaat.

  • Via de plasbuis wordt een hol buisje ingebracht tot aan de prostaat.
  • De prostaat wordt vervolgens afgeschraapt om de urinebuis weer vrij te maken.
  • Het verwijderde weefsel wordt voor nader onderzoek opgestuurd naar het laboratorium. Hier wordt bekeken of het alleen om goedaardig of ook om kwaadaardig weefsel gaat. De uitslag van het onderzoek ontvangt u na twee tot drie dagen.
Turp Operatie Vergrote Prostaat Gronau Pce

TURP operatie zonder wachtlijst en minimale wachttijd

Voor een TURP in Gronau wordt u geen maanden op een wachtlijst geplaatst. De wachttijden voor TURP zijn de doorlooptijden van enkele weken voordat de intake door de arts kan plaatsvinden en enkele weken voordat de TURP operatie kan worden verricht. Vanuit Gronau worden deze data ingepland.

Onze coördinatoren kunnen u een indicatie geven wat de doorlooptijden op dat moment om en nabij zijn maar geen exacte data. Bel ze gerust voor meer informatie via 074 255 92 67.

TURP operatie kosten en vergoeding

De website van Zorginstituut Nederland meldt dat de dekking van de basisverzekering niet beperkt is tot Nederland, maar ook voor niet-spoedeisende hulp geldig is in het buitenland. De hoogte van de vergoeding is echter beperkt tot de tarieven die gangbaar zijn in Nederland.

Hoeveel de zorgverzekeraar vergoed is afhankelijk van het soort polis en de polisvoorwaarden die uw zorgverzekeraar hanteert. De kosten van een TURP operatie in Gronau zijn € 6.600,- (prijspeil 2024).

"Bij een restitutiepolis vergoedt de zorgverzekeraar meestal hetzelfde bedrag als dat hij bij zorg in Nederland zou vergoeden. Bij een naturapolis of een combinatie van een natura- en restitutiepolis zal de zorgverzekeraar afhankelijk van de polis een zelfde percentage van de kosten vergoeden, die hij bij zorg in Nederland zou vergoeden van het marktconforme tarief of van het Nederlandse maximumtarief." staat vermeld op de website van Zorginstituut Nederland.

Wij adviseren u met uw verzekeraar te overleggen voor welke vergoeding u in aanmerking komt en welk gedeelte u zelf betaalt. De Nederlandse declaratiecode voor de TURP is 15B217.


Heeft u een vraag voor ons?
Of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op. We helpen u graag!