Wat is een vergrote prostaat?

Een goedaardige vergroting van de prostaat wordt ook wel BPH genoemd: Benigne Prostaat Hyperplasie. Door hormonale veranderingen wordt bij ongeveer een derde van de mannen vanaf 40 jaar de prostaat groter. Bij de meeste mannen neemt de prostaat geleidelijk in grootte toe. Een groot deel van de mannen ondervindt hier geen hinder van, maar vanaf het vijftigste levensjaar kunnen er problemen ontstaan.

Problemen door een vergrote prostaat

Doordat de prostaat om de urinebuis heen ligt, bestaat de kans dat de prostaat de urinebuis dicht drukt. De spieren van de blaas kunnen dit vaak lange tijd compenseren. Er ontstaan pas klachten als de prostaat zo groot wordt dat de blaasspieren niet meer genoeg kracht hebben om de urine door de vernauwde urinebuis te krijgen. De urinestraal wordt minder krachtig en het duurt even voordat u moet plassen. Ook kunt u het gevoel hebben wel te moeten plassen, terwijl er niets uit komt.

Vergrote Prostaat
Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.
Coronavirus: Belangrijke informatie voor patiënten en bezoekers van de urologie en het Prostata Zentrum NordWest (PZNW).

Datum: 07.07.2021

COVID-19 Update

Beste bezoeker,

Prostate Center Europe is geopend voor Nederlandse patiënten. Omdat medische behandelingen niet onder de RIVM restricties vallen, kunnen behandelingen gewoon uitgevoerd worden en vinden poliklinische consulten, indien mogelijk, digitaal plaats.

Uiteraard nemen wij de nodige COVID maatregelen in acht, zoals strenge hygiëne maatregelen, social distancing en triage bij binnenkomst in het ziekenhuis.

Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet. Wij staan u graag te woord.

Hartelijke groet,

Team Prostate Center Europe