Prostaatonderzoek

Heeft u prostaatklachten of andere urologische problemen? Dan is een uitgebreid prostaatonderzoek de eerste stap die u moet zetten. Zo kan een eventuele ontsteking, vergroting van de prostaat of tumor vroegtijdig ontdekt worden. Hoe uw prostaat wordt onderzocht is afhankelijk van het soort klachten dat u heeft. Zowel een urologisch onderzoek als een PSA-test behoren tot de mogelijkheden.

Urologisch onderzoek

Door middel van urologisch onderzoek krijgt u meer duidelijkheid over uw klachten en mogelijke aandoeningen. Denk aan prostaatkanker, een vergrote prostaat en prostatitis (een ontsteking), maar ook nierproblemen of nierstenen. U kunt dit onderzoek ondergaan bij klachten, maar ook preventief om aandoeningen voor te zijn.

Een PSA-test

Een PSA-test is een bloedonderzoek waarbij de hoeveelheid PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) in uw bloed wordt gemeten. De PSA-test wordt uitgevoerd om te controleren of er afwijkingen zijn aan de prostaat of wanneer er verdenking is van prostaatkanker. Voor een PSA-test laat u eerst bloed afnemen, waarna de PSA-waarde in uw bloed in een laboratorium wordt onderzocht. De uitslag is meestal binnen enkele dagen bekend.

PSA-waarde
PSA is een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt en ook in het bloed aanwezig is. Een verhoogde PSA-waarde kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker.
Heeft u een vraag voor ons?
Of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op. We helpen u graag!