Brachytherapie

Bij brachytherapie wordt prostaatkanker met inwendige bestraling behandeld. Het doel is om de kankercellen te vernietigen en tegelijk de gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Het woord brachy betekent dan ook: dichtbij. Tijdens brachytherapie geven de radioactieve stoffen straling af direct in de prostaat. De voordelen zijn dat de prostaat hierdoor vrij nauwkeurig behandeld kan worden en dat zo min mogelijk gezond weefsel beschadigd raakt.

Kan ik wel of geen brachytherapie ondergaan?

Of u in aanmerking komt voor brachytherapie is afhankelijk van de grootte, agressiviteit en doorgroei van de tumor. Brachytherapie is alleen mogelijk als de tumor nog binnen het prostaatkapsel ligt en dus niet is uitgezaaid.

Wat houdt brachytherapie in?

Brachytherapie kan op twee manieren worden toegepast. Voor beide behandelingen wordt u onder narcose gebracht.

Permanente inwendige bestraling

Via het gebied tussen de balzak en de anus worden met behulp van een naald radioactieve zaadjes in de prostaat geplaatst. Na ongeveer een jaar wordt de behandeling beëindigd. De zaadjes worden hierna niet weggehaald, maar blijven permanent in de prostaat aanwezig. Deze vorm van brachytherapie is vooral geschikt om kleinere, niet uitgegroeide tumoren te behandelen.

Kortdurende inwendige bestraling

Via het gebied tussen de balzak en de anus worden in de prostaat enkele dunne slangetjes geplaatst. Door deze katheters wordt bestralingsvloeistof ingebracht. De vloeistof en de slangetjes worden na de behandeling verwijderd, zodat er geen lichaamsvreemd en radioactief materiaal achterblijft. De gehele ingreep bestaat uit twee tot drie behandelingen, die in een speciale bestralingskliniek worden uitgevoerd. Deze vorm van brachytherapie is geschikt voor meer agressieve vormen van prostaatkanker.

Heeft u een vraag voor ons?
Of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op. We helpen u graag!