Wat is brachytherapie?

Bij brachytherapie wordt prostaatkanker met inwendige bestraling behandeld. Het doel is om de kankercellen te vernietigen en tegelijk de gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Het woord brachy betekent dan ook: dichtbij. Tijdens brachytherapie geven de radioactieve stoffen straling af direct in de prostaat. De voordelen zijn dat de prostaat hierdoor vrij nauwkeurig behandeld kan worden en dat zo min mogelijk gezond weefsel beschadigd raakt.

Kan ik wel of geen brachytherapie ondergaan?

Of u in aanmerking komt voor brachytherapie is afhankelijk van de grootte, agressiviteit en doorgroei van de tumor. Brachytherapie is alleen mogelijk als de tumor nog binnen het prostaatkapsel ligt en dus niet is uitgezaaid.

Wat houdt brachytherapie in?

Brachytherapie kan op twee manieren worden toegepast. Voor beide behandelingen wordt u onder narcose gebracht.

Permanente inwendige bestraling

Via het gebied tussen de balzak en de anus worden met behulp van een naald radioactieve zaadjes in de prostaat geplaatst. Na ongeveer een jaar wordt de behandeling beëindigd. De zaadjes worden hierna niet weggehaald, maar blijven permanent in de prostaat aanwezig. Deze vorm van brachytherapie is vooral geschikt om kleinere, niet uitgegroeide tumoren te behandelen. 

Kortdurende inwendige bestraling

Via het gebied tussen de balzak en de anus worden in de prostaat enkele dunne slangetjes geplaatst. Door deze katheters wordt bestralingsvloeistof ingebracht. De vloeistof en de slangetjes worden na de behandeling verwijderd, zodat er geen lichaamsvreemd en radioactief materiaal achterblijft. De gehele ingreep bestaat uit twee tot drie behandelingen, die in een speciale bestralingskliniek worden uitgevoerd. Deze vorm van brachytherapie is geschikt voor meer agressieve vormen van prostaatkanker.

Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.
Coronavirus: Belangrijke informatie voor patiënten en bezoekers van de urologie en het Prostata Zentrum NordWest (PZNW).

Datum: 07.07.2021

COVID-19 Update

Beste bezoeker,

Prostate Center Europe is geopend voor Nederlandse patiënten. Omdat medische behandelingen niet onder de RIVM restricties vallen, kunnen behandelingen gewoon uitgevoerd worden en vinden poliklinische consulten, indien mogelijk, digitaal plaats.

Uiteraard nemen wij de nodige COVID maatregelen in acht, zoals strenge hygiëne maatregelen, social distancing en triage bij binnenkomst in het ziekenhuis.

Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet. Wij staan u graag te woord.

Hartelijke groet,

Team Prostate Center Europe