Operatie prostaat verwijderen bij prostaatkanker

Prostaat verwijderen is een operatie die mogelijk is bij prostaatkanker. De prostaat, met de tumor daarin, wordt dan volledig verwijderd. Het doel van de operatie is om te genezen van prostaatkanker.

Deze operatie wordt ook prostatectomie of radicale prostatectomie genoemd. Als de chirurg de prostaat verwijdert met een robot heet de operatie Robot Assisted Laparoscopische Prostatectomie (afgekort RALP of RARP). Dat gebeurt met de Da Vinci robot.


Prostaatkanker Web Prostate Center Europe

Wanneer prostaat verwijderen?

De operatie kan plaatsvinden als de kanker alleen in de prostaat zit, dus als er nog geen uitzaaiingen zijn. Het doel van de operatie is om te genezen.

Soms te laat voor een operatie

Bij uitgezaaide prostaatkanker is het verwijderen van de prostaat niet meer mogelijk. De kankercellen zijn immers al elders in het lichaam aanwezig. Daarom is er steeds meer aandacht voor het vroeg opsporen van prostaatkanker en het meten van PSA waarde. Zodat een prostaatkanker behandeling gericht op genezing nog mogelijk is.

Radicale prostatectomie

Radicale prostatectomie is een operatie waarbij de hele prostaat, met de tumor daarin, wordt verwijderd. Na het verwijderen van de prostaat worden de blaas en de urinebuis weer aan elkaar gehecht. Deze prostaatkanker operatie kan open of robot-geassisteerd worden verricht.

Een open radicale prostatectomie (RRP) is een open operatie via een snede in de onderbuik. Deze operatie wordt nog zelden uitgevoerd omdat met de Da Vinci robot betere resultaten kunnen worden gehaald.

RALP operatie: met Da Vinci robot kanker verwijderen

RALP betekent Robot Assisted Laparoscopische Prostatectomie. Deze prostaatkanker operatie met de robot wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. Met de Da Vinci robot wordt geopereerd via kleine sneetjes in de buik. Let op, de robot opereert dus niet zelf. De chirurg bedient de armen van de robot. Het resultaat van de Da Vinci operatie is daarom sterk afhankelijk van de ervaring van de chirurg.

> Meer over Da Vinci prostaatoperatie

Waar prostaatoperatie?

"De keuze voor een operatie hangt ook af van andere dingen. Zoals de apparatuur in het ziekenhuis en de ervaring van de uroloog", meldt de website kanker.nl. Daarom is het belangrijk dat u zelf goed informeert wat alle mogelijkheden zijn en hoeveel ervaring betreffende arts heeft. Dan kunt u zelf kiezen waar u heen wil voor de prostaatoperatie.

Prostaat verwijderen ervaringen

De chirurgen in Gronau hebben zeer veer ervaring. Er worden daar 8 tot 12 prostaatoperaties per dag met de Da Vinci verricht. In Gronau heeft elke Da Vinci Specialist (Dr. Witt, Dr. Schütte en Dr. Wagner) meer 3.000 Da Vinci prostaatoperaties uitgevoerd. Deze deskundigheid in combinatie met betrokkenheid maakt dat patiënten ons met een 9,7 beoordelen.

> Lees hier wat patiënten over hun operatie vertellen

Hoe groot is de kans op genezing na het verwijderen van de prostaat?

De patholoog onderzoekt de verwijderde prostaat uitgebreid in het laboratorium. Als blijkt dat bij de operatie alle prostaatkanker is weggehaald, dan is de levensverwachting bijna net zo goed als van mannen die geen prostaatkanker hebben.

Zenuwsparende operatie prostaat

Bij het verwijderen van de prostaat bestaat het risico dat zenuwen en bloedvaten beschadigd raken die nodig zijn voor het ophouden van de plas en een erectie. Vlak langs de prostaat lopen links en rechts zenuwbundels naar de penis die ervoor zorgen dat een erectie mogelijk is. Soms kunnen de zenuwen beschadigd raken of niet gespaard blijven.

> Lees meer over neuroSAFE opereren

Davinci Operatie

Nadelen prostaat verwijderen

Het verwijderen van de prostaat heeft invloed op:

  • Plassen: de kans dat u uw plas niet meer kunt ophouden.
  • Seksualiteit: de kans dat u geen (goede) erectie meer kunt krijgen.

Plassen en seksualiteit na prostaat verwijderen

Problemen met seksualiteit en plassen zijn niet bij iedereen even groot. Net na de operatie zijn de klachten het ergst. In de loop van weken tot maanden nemen de klachten meestal geleidelijk af en kunnen helemaal verdwijnen.

Een gevolg dat blijvend is, is het ‘droog klaarkomen’. U voelt het klaarkomen wel, maar er komt geen zaad meer uit de penis.

Herstel na de operatie

U mag minimaal 6 weken niet fietsen, zwaar tillen of zwaar huishoudelijk werk doen. U kunt moe zijn en het kan zeker even duren voordat u uw oude conditie terug heeft. De arts zal u exact informeren over wat wanneer weer kan na de operatie. Let op, wanneer u weer mag autorijden is ook afhankelijk van de bepalingen van uw autoverzekering.

PSA na prostaatoperatie

Na het verwijderen van de prostaat mag er geen PSA meer in het bloed te meten zijn. Bij een PSA waarde lager is dan 0,2 ng/ml is verder onderzoek niet nodig. Bij een PSA waarde hoger dan 0,2 ng/ml bespreekt de arts mogelijk vervolg onderzoek met u.

Kan de prostaat altijd verwijderd worden met Da Vinci?

Als de prostaat verwijderd moet worden is een Da Vinci operatie bijna altijd mogelijk. Soms is opereren met de robot niet mogelijk, bijvoorbeeld door verklevingen van eerdere operaties of een afwijkende ligging of bloedvoorziening van de prostaat.

Heeft u een vraag voor ons?
Of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op. We helpen u graag!