Wat is een prostaatoperatie?

Tijdens een prostaatoperatie wordt de gehele prostaat of een deel ervan verwijderd. Dit gebeurt, afhankelijk van de aandoening en de grootte van de prostaat, met een DaVinci prostatectomie of met een TURP-operatie.

Wanneer een prostaatoperatie?

Een prostaatoperatie kan worden toegepast bij prostaatklachten, zoals een prostaatvergroting of prostaatkanker.

DaVinci prostatectomie

Een DaVinci prostatectomie wordt vooral uitgevoerd bij de behandeling van prostaatkanker. Prostatectomie is de medische term voor een totale prostaatverwijdering, eventueel inclusief omliggend weefsel. Om deze ingreep uit te voeren wordt een robot gebruikt: de DaVinci-robot. Deze toonaangevende technologie is een heel gecontroleerde manier om een prostaatoperatie te verrichten. Doordat de arts kan inzoomen op de prostaat en trillende bewegingen van zijn of haar hand niet aan de orde zijn, is de kans op complicaties een stuk kleiner dan bij andere manieren van opereren. De kans op impotentie en incontinentie is bij deze prostaatoperatie minimaal.

Wachttijd DaVinci prostatectomie

De wachttijd voor een DaVinci prostatectomie is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet er tussen de biopsie en de operatie minimaal zes weken tijd zitten, zodat het gepuncteerde gebied en de zenuwbundels voldoende kunnen herstellen. Ook moet er voor de prostaatoperatie altijd eerst een voorgesprek (PCA-gesprek) plaatsvinden. Tot slot is de wachttijd afhankelijk van eventuele noodzakelijke medische onderzoeken voorafgaande aan de operatie.

TURP-operatie

Een TURP-operatie wordt uitgevoerd bij een (goedaardige) prostaatvergroting. TURP staat voor transurethrale resectie van de prostaat. Deze prostaatoperatie is bedoeld om de plasklachten die worden veroorzaakt door de prostaatvergroting, te verhelpen. Tijdens de ingreep verwijdert de uroloog via de plasbuis een deel van de prostaat. In de plasbuis, tot aan de prostaat, wordt een hol buisje ingebracht. De prostaat wordt vervolgens afgeschraapt om de urinebuis weer vrij te maken.

Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.
Coronavirus: Belangrijke informatie voor patiënten en bezoekers van de urologie en het Prostata Zentrum NordWest (PZNW).

Datum: 07.07.2021

COVID-19 Update

Beste bezoeker,

Prostate Center Europe is geopend voor Nederlandse patiënten. Omdat medische behandelingen niet onder de RIVM restricties vallen, kunnen behandelingen gewoon uitgevoerd worden en vinden poliklinische consulten, indien mogelijk, digitaal plaats.

Uiteraard nemen wij de nodige COVID maatregelen in acht, zoals strenge hygiëne maatregelen, social distancing en triage bij binnenkomst in het ziekenhuis.

Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet. Wij staan u graag te woord.

Hartelijke groet,

Team Prostate Center Europe