Prostaatcentrum in Gronau voert 5000e robotgeassisteerde prostaatoperatie uit

Het prostaatcentrum in Gronau heeft in april haar 5000e robotgeassisteerde prostaatoperatie uitgevoerd. De heer Werner Voscort is de 5000e patiënt die werd geopereerd: “Het feit dat ik drie dagen geleden een zware prostaatoperatie heb gehad is mij helemaal niet aan te zien. Als ik morgen weer thuis ben zal niemand dat geloven. De Gronause kliniek was een tip van een kennis van mij - en ik ben blij dat ik naar hem geluisterd heb!"

Sinds 2006 wordt in het Ziekenhuis Gronau met hulp van robots geopereerd. Met meer dan 1200 prostatectomieën per jaar en intussen drie robotsystemen van het type "da Vinci" is Gronau het grootste centrum in Europa voor de robotgeassisteerde chirurgie.
"Natuurlijk zijn we allemaal trots op onze da Vinci robot, tenslotte kun je met dit apparaat veel nauwkeuriger en behoedzaam opereren dan met de traditionele methodes," zegt de geneesheer-directeur dr. J.H. Witt, die de da Vinci robottechniek zeven jaar geleden van de VS naar Duitsland bracht.

"Robotgeassisteerde chirurgie biedt de mogelijkheid om de urologie fundamenteel te veranderen" aldus dr. Witt. De belangrijkste voordelen van het systeem zijn voornamelijk minimale invasieve toegang, waarbij de chirurg niet in zijn/haar vaardigheden wordt beperkt, de uitstekende zichtverhoudingen in alle drie de dimensies en de precisie waarmee de robotinstrumenten kunnen buigen. Niet alleen de chirurg, maar vooral de patiënt profiteert van deze technologie: de da Vinci-methode geeft slechts kleine littekens, heeft een sneller genezingsproces en daardoor een kortere ziekenhuisopname. Bovendien is de behandeling gewoonlijk pijnloos en geeft minder complicaties in vergelijking tot andere conventionele ingrepen.

Hoewel de da Vinci robottechnologie al jaren in de VS een standaardoperatie is, zijn er in Duitsland slechts enkele klinieken die deze technologie niet alleen hebben aangeschaft maar ook de techniek uitstekend beheersen. Immers: "de investering in een da Vinci robot is één ding. Maar het is gebleken dat de chirurgen van de kliniek een aanzienlijk leerproces moeten volgen totdat zij de techniek ook werkelijk beheersen." In uitgebreide studies is intussen gebleken dat de voordelen van de robotgeassisteerde chirurgie, bijvoorbeeld bij prostaatchirurgie pas dan het gewenste effect heeft wanneer de desbetreffende chirurg en zijn/haar team veel training en ervaring hebben met deze methode. Met meer dan 5000 prostaatoperaties sinds 2006 behoort het centrum in Gronau tot de grootste centra voor robotgeassisteerde chirurgie ter wereld. Maar ook voor diagnose van prostaat- en nierkanker, hebben we intussen ook internationaal, door innovatieve methodes, een naam gemaakt" aldus dr. Witt.

Ondanks de high-tech en moderne methodes weet men in Gronau wat uiteindelijk het belangrijkste in de geneeskunde is: „it’s the team, not the machine“ - van het team van de kliniek hangt het af, niet van machines of techniek.

Team Prostate Center
Terug naar overzicht
Heeft u een vraag voor ons?
Of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op. We helpen u graag!