Kankerpatiënten worden door oncologen te weinig doorverwezen naar gespecialiseerde ziekenhuizen. Patiënten profiteren hierdoor onvoldoende van de toegenomen kwaliteit van behandelingen.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) roept artsen op oncologische patiënten sneller door te sturen naar gespecialiseerde ziekenhuizen. Volgens de NFK gebeurt dat nu te weinig. Jaarlijks krijgen 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen geen doorverwijzing voor een operatie, aldus de federatie. Volgens de NFK blijft het aantal doorverwijzingen achter bij de mate van innovaties in de operatietechnieken en –mogelijkheden. Dit geldt met name bij darmkanker met metastasering in de lever. Uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie blijkt dat jaarlijks 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen geen doorverwijzing krijgen om deze operatief te laten verwijderen.

Onderzoek

De NFK wijst erop dat artsen naast het doorverwijzen patiënten ook altijd moeten informeren over alle relevante behandelmogelijkheden, ook die in andere ziekenhuizen. Verder pleit de federatie voor onderzoek naar de oorzaken voor het lage aantal verwijzingen.

Bron: Mednet

Terug naar overzicht
Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.
Coronavirus: Belangrijke informatie voor patiënten en bezoekers van de urologie en het Prostata Zentrum NordWest (PZNW).

Datum: 07.07.2021

COVID-19 Update

Beste bezoeker,

Prostate Center Europe is geopend voor Nederlandse patiënten. Omdat medische behandelingen niet onder de RIVM restricties vallen, kunnen behandelingen gewoon uitgevoerd worden en vinden poliklinische consulten, indien mogelijk, digitaal plaats.

Uiteraard nemen wij de nodige COVID maatregelen in acht, zoals strenge hygiëne maatregelen, social distancing en triage bij binnenkomst in het ziekenhuis.

Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet. Wij staan u graag te woord.

Hartelijke groet,

Team Prostate Center Europe