NFK: ‘Artsen moeten kankerpatiënten beter doorverwijzen’

Kankerpatiënten worden door oncologen te weinig doorverwezen naar gespecialiseerde ziekenhuizen. Patiënten profiteren hierdoor onvoldoende van de toegenomen kwaliteit van behandelingen.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) roept artsen op oncologische patiënten sneller door te sturen naar gespecialiseerde ziekenhuizen. Volgens de NFK gebeurt dat nu te weinig. Jaarlijks krijgen 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen geen doorverwijzing voor een operatie, aldus de federatie. Volgens de NFK blijft het aantal doorverwijzingen achter bij de mate van innovaties in de operatietechnieken en –mogelijkheden. Dit geldt met name bij darmkanker met metastasering in de lever. Uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie blijkt dat jaarlijks 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen geen doorverwijzing krijgen om deze operatief te laten verwijderen.

Onderzoek

De NFK wijst erop dat artsen naast het doorverwijzen patiënten ook altijd moeten informeren over alle relevante behandelmogelijkheden, ook die in andere ziekenhuizen. Verder pleit de federatie voor onderzoek naar de oorzaken voor het lage aantal verwijzingen.

Bron: Mednet

Terug naar overzicht
Heeft u een vraag voor ons?
Of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op. We helpen u graag!