Nederlands-Duits Prostaatcentrum Gronau grootste ter wereld

Het Nederlands-Duits Prostaatcentrum, Prostata Zentrum NordWest in Gronau is het grootste da Vinci operatiecentrum ter wereld. Dat heeft Intuitive Surgical, producent van de da Vinci-robot, gisteren officieel bekend gemaakt bij de ingebruikname van de 3e da Vinci-robot. Met deze nieuwste robottechniek zullen 1250 behandelingen per jaar uitgevoerd gaan worden, waaronder ruim 500 Nederlandse prostaatpatiënten.

da Vinci-methode

De da Vinci-methode is een relatief nieuwe operatietechnologie waarbij gebruik gemaakt wordt van een hoogontwikkelde robot. In de VS behoort de da Vinci robot tot de standaardmethode bij operaties op het gebied van o.a. prostaatkanker en gynaecologische aandoeningen. De da Vinci-technologie biedt veel grote voordelen ten opzichte van open operaties en de gebruikelijke minimaal-invasieve methoden. De kans op impotentie en incontinentie is vele malen kleiner door;

- Beeldvergroting van 10 tot 20 maal voor een exactere herkenning van zenuwen en weefsellagen;
- Kleinere en fijnere ‘hand’-bewegingen en opheffing van de trilbewegingen van menselijke handen
- Minder pijn en bloedverlies
- Snel herstel
- Korte opname ziekenhuis

Werkwijze

De arts voert de operatie uit via het bedieningspaneel, waarin zich een optisch systeem bevindt. Anders dan bij de klassieke minimaal invasieve methoden biedt het optisch systeem 3-dimensionaal zicht. Bij de da Vinci’s in Gronau wordt alles op HD-kwaliteit geregistreerd, waardoor het team de beelden van de operatie zeer nauwkeurig kunnen bekijken. De instrumenten worden door middel van twee speciale handgrepen bestuurd. Aan het instrumenten-deel dat bij de patiënt staat opgesteld, bevinden zich de speciale instrumenten waarmee de operatie uitgevoerd wordt. Voor de arts is het met behulp van de da Vinci methode mogelijk om naast de camera drie instrumentarmen te bedienen. Uiteraard bestaat het artsenteam naast de opererend arts ook uit een assistent, instrumentenverzorger en de narcosearts.

De operaties in het Prostata Zentrum NordWest staan onder leiding van Chef-arts Dr. Witt. die inmiddels meer dan 2000 da Vinci operaties heeft uitgevoerd.

Terug naar overzicht
Heeft u een vraag voor ons?
Of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op. We helpen u graag!