'Daling baarmoederhalskanker door thuistest'

AMSTERDAM - Het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker kan met zeker honderd gevallen per jaar afnemen wanneer vrouwen die niet aan het bevolkingsonderzoek deelnemen zichzelf thuis testen op het virus dat de ziekte kan veroorzaken. Dat schrijven onderzoekers van VU medisch centrum in het vooraanstaand medisch tijdschrift British Medical Journal dat vrijdag is verschenen. Een kwart van de vrouwen reageert niet op uitnodigingen voor het onderzoek. Zij zouden standaard een thuistest toegestuurd moeten krijgen, schrijven de onderzoekers. In Nederland sterven per jaar ongeveer 230 patiënten aan baarmoederhalskanker. Ruim zeshonderd vrouwen raken besmet door het Humaan Papilloma Virus (HPV).

Schaamte

Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud worden om de vijf jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek. Van hen die niet verschijnen heeft volgens de VU een deel een legitieme reden, maar de anderen blijven weg uit schaamte, ongemak, angst of omdat ze zeggen geen tijd te hebben. Juist bij deze groep wordt de ziekte vaker geconstateerd, aldus een woordvoerster.

Onderzoek

De VU deed het onderzoek onder 28.000 mensen in Noord-Holland en Flevoland. Deze vrouwen hadden al twee keer niet gereageerd op een oproep voor het bevolkingsonderzoek. ''Bij de vrouwen die de thuistest terugstuurden, werden meer ernstige voorstadia en meer gevallen van baarmoederhalskanker gevonden dan bij hen die wel meededen aan het reguliere bevolkingsonderzoek'', stellen de onderzoekers.

Meisjes

Om deze vorm van kanker te voorkomen, worden vanaf eind maart 12-jarige meisjes weer opgeroepen om zich te laten inenten tegen HPV. Vorig jaar werden voor het eerst jonge meisjes uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Ongeveer de helft kwam opdagen en dat waren er veel minder dan verwacht.

Thuistest via Top Medical Care

Top Medical Care biedt een thuistest aan, welke u eenvoudig en zelf kunt uitvoeren. Meer informatie over deze thuistest.

Terug naar overzicht
Heeft u een vraag voor ons?
Of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op. We helpen u graag!