Behandeling van prostaatklachten

De prostaat is een klier die om de plasbuis heen ligt. De functie van de prostaat is het aanmaken van prostaatvocht voor het vervoeren van zaadcellen. Prostaatklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een prostaatontsteking, een (goedaardige) prostaatvergroting of prostaatkanker.

Behandeling van een prostaatontsteking

Prostaatontsteking (prostatitis) is een veelvoorkomende prostaatklacht, die zowel acuut als chronisch kan zijn. Een prostaatontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Om die bacteriën te bestrijden zal uw huisarts of uroloog u een antibioticakuur voorschrijven.

Behandeling van een vergrote prostaat

Als bij u een (goedaardige) vergroting van de prostaat is geconstateerd zal de uroloog u meestal adviseren om uw prostaat operatief te laten behandelen. Dit gebeurt met een TURP-operatie. Tijdens deze ingreep wordt via de plasbuis een deel van uw prostaat verwijderd.

Behandeling van prostaatkanker

Bij mannen is prostaatkanker de meest voorkomende kankeraandoening. Een vroegtijdige diagnose van prostaatkanker is zeer belangrijk, zodat de tumor op de juiste wijze behandeld kan worden. Dat kan met bestraling of met een prostaatoperatie.

Brachytherapie: inwendige bestraling

Bij brachytherapie wordt prostaatkanker met inwendige bestraling behandeld. Het doel is om de kankercellen te vernietigen en tegelijk de gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Permanente brachytherapie is vooral geschikt om kleinere, niet uitgegroeide tumoren te behandelen. Kortdurende brachytherapie is geschikt voor meer agressieve vormen van prostaatkanker.

DaVinci prostatectomie: prostaatoperatie

Prostatectomie is de medische term voor een totale prostaatverwijdering. Om deze prostaatoperatie uit te voeren wordt een robot gebruikt: de DaVinci-robot.

Behandeling prostaatkanker
Lees hier meer over de behandeling van prostaatkanker.
Behandeling vergrote prostaat
Lees hier meer over de behandeling van een vergrote prostaat.
Prostaatoperatie
Tijdens een prostaatoperatie wordt de gehele prostaat of een deel verwijderd. De operatie wordt toegepast bij een prostaatvergroting of prostaatkanker.
TURP operatie
Bij de TURP-operatie wordt een deel van de prostaat verwijderd. De operatie is bedoeld om plasklachten, ontstaan door een prostaatvergroting, te verhelpen.
Brachytherapie
Bij brachytherapie wordt prostaatkanker met inwendige bestraling behandeld. Brachytherapie kan op twee manieren worden toegepast: permanent of kortdurend.
Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.
Coronavirus: Belangrijke informatie voor patiënten en bezoekers van de urologie en het Prostata Zentrum NordWest (PZNW).

Datum: 07.07.2021

COVID-19 Update

Beste bezoeker,

Prostate Center Europe is geopend voor Nederlandse patiënten. Omdat medische behandelingen niet onder de RIVM restricties vallen, kunnen behandelingen gewoon uitgevoerd worden en vinden poliklinische consulten, indien mogelijk, digitaal plaats.

Uiteraard nemen wij de nodige COVID maatregelen in acht, zoals strenge hygiëne maatregelen, social distancing en triage bij binnenkomst in het ziekenhuis.

Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet. Wij staan u graag te woord.

Hartelijke groet,

Team Prostate Center Europe