Behandeling prostaatkanker

Met betrekking tot prostaatkanker zijn er meerdere soorten behandelingen mogelijk. De uroloog bepaalt uiteindelijk welke behandeling het meest geschikt voor u is. De twee mogelijke behandelingen bij Prostate Center Europe zijn:


DaVinci Prostatectomie

De behandeling van prostaatkanker met daVinci is een nieuwe, toonaangevende operatietechnologie waarbij gebruik wordt gemaakt van hoogontwikkelde, moderne medische technieken. Bij de DaVinci prostatectomie wordt de totale prostaat, eventueel inclusief omliggend weefsel, verwijderd. De kans op impotentie en incontinentie is bij deze behandeling minimaal. 


Brachytherapie

Brachytherapie is vooral bedoeld voor de behandeling van minder agressieve tumoren. Het is een inwendige bestraling, een minder belastend alternatief. Bij deze therapie werken de stralen over een korte afstand van binnenuit het lichaam. Het grote voordeel is dat de prostaat hierdoor vrij nauwkeurig behandeld kan worden. Er wordt zo min mogelijk gezond weefsel beschadigd. De behandelende artsen hebben ruim 10 jaar ervaring met de brachytherapie.

Hoe werkt het?

De brachytherapie kan op twee manieren worden toegepast:

Permanente inwendige bestraling

Via het gebied tussen de balzak en de anus worden met behulp van een naald radioactieve zaadjes geplaatst in de prostaat. Deze behandeling vindt plaats onder narcose. Na ongeveer een jaar kan de behandeling worden beëindigd. De zaadjes worden hierna niet weggehaald, maar blijven permanent aanwezig in de prostaat. Deze vorm van brachytherapie is vooral geschikt om kleinere, niet uitgegroeide tumoren te behandelen. 

Kortdurende inwendige bestraling

Via het gebied tussen de balzak en de anus worden enkele dunne slangetjes geplaatst in de prostaat. Door deze katheters wordt de bestralingsvloeistof ingebracht. Deze behandeling vindt plaats onder narcose. De vloeistof en de slangetjes worden na de behandeling verwijderd, zodat er geen lichaamsvreemd, radioactief materiaal in het lichaam achterblijft. De gehele ingreep bestaat uit twee tot drie behandelingen, die in een speciale bestralingskliniek worden uitgevoerd. Deze vorm van brachytherapie is geschikt voor meer agressieve vormen van prostaatkanker. 

Als gevolg van de behandeling kunt u last krijgen van tijdelijke irritatie van de urineblaas en het opzwellen van de prostaat. Het kan zijn dat u hierdoor moeilijker plast en de blaas minder goed geleegd kan worden. 

Afspraak maken voor een brachy behandeling

Wilt u meer informatie ontvangen of een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.