Prostaatontsteking

Wat is een prostaatontsteking (prostatitis)?

Prostaatontsteking (prostatitis) is een ontsteking van de prostaat. Het is een veelvoorkomende prostaatklacht, die zowel acuut als chronisch kan zijn. Een acute prostaatontsteking treedt plotseling op en is kortdurend. Als de ontsteking langdurig is, is er sprake van een chronische prostaatontsteking. Prostatitis kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt voornamelijk gezien bij mannen boven de vijftig jaar.

Hoe ontstaat een prostaatontsteking?

Een prostaatontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Meestal is het een gevolg van een urineweginfectie, maar ook een blaasontsteking kan prostatitis veroorzaken. Als een acute blaasontsteking niet goed wordt behandeld en niet snel geneest, kan er chronische prostatitis ontstaan.

Symptomen van een prostaatontsteking

Een prostaatontsteking kan heftige en pijnlijke klachten veroorzaken. Bij een acute prostaatontsteking heeft u plotseling hoge koorts en krijgt u last van koude rillingen. Verder passen de volgende symptomen bij een prostatitis:

  • een hevige aandrang om te plassen;
  • pijn in en rondom het geslachtsorgaan;
  • moeilijk kunnen plassen;
  • pijn bij het plassen;
  • een branderige pijn in het gebied tussen de balzak en de anus;
  • pijn in het onderlichaam en de liezen tijdens een zaadlozing;
  • bloed in de urine.

Diagnose van een prostaatontsteking

Bij een ontsteking is de prostaat pijnlijk en soms wat gezwollen. Uw huisarts of uroloog kan de prostaat via de anus voelen. Echter is vaak een urineonderzoek al voldoende om een ontsteking aan te tonen.

Behandeling van een prostaatontsteking

Om de prostaatontsteking te behandelen en de bacteriën te bestrijden zal uw huisarts of uroloog u een antibioticakuur voorschrijven.

Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.