Vergrote prostaat


Wat is een vergrote prostaat?

Een goedaardige vergroting van de prostaat wordt ook wel BPH genoemd: Benigne Prostaat Hyperplasie. Door hormonale veranderingen wordt bij ongeveer een derde van de mannen vanaf 40 jaar de prostaat groter. Bij de meeste mannen neemt de prostaat geleidelijk in grootte toe. Een groot deel van de mannen ondervindt hier geen hinder van, maar vanaf het vijftigste levensjaar kunnen er problemen ontstaan. 


Symptomen vergrote prostaat

Symptomen die op een vergrote prostaat kunnen wijzen zijn:

  • Plas moeilijk (of niet) kunnen ophouden
  • Minder krachtige urinestraal 
  • Vaak, kort plassen en weinig urine per keer
  • Het duurt even voordat u kunt plassen 
  • Een branderig gevoel tijdens het plassen 
  • Troebele of bloederige urine 
  • Nadruppelen, eventueel een aantal druppels in uw broek 
  • Het gevoel hebben dat de blaas niet geheel leeg is 
  • ’s Nachts een aantal keer uit bed moeten om te plassen

Oorzaken plasklachten

De blaasspier moeten harder werken om alle urine uit de blaas te persen. Door de grote weerstand van de prostaat is dit niet altijd meer mogelijk en blijft er urine achter in de blaas. Hierdoor kan er een blaasontsteking ontstaan en kunnen er zelfs nierproblemen volgen. Ruim 50% van de mannen vanaf 50 jaar ondervindt plasklachten. Dit is een zeer herkenbaar verschijnsel van een vergrote prostaat en betekent niet direct prostaatkanker, zoals veel mannen meteen denken.  

Plasklachten duiden soms ook op prostaatpijn of een prostaatontsteking. Andere redenen voor plasklachten zijn: vernauwing van de urinebuis, blaasstenen of een verzwakte werking van de blaasspier. Meestal duiden de plasklachten echter op een goedaardige prostaatvergroting. Het is van belang dat u niet te lang door blijft lopen met plasklachten. Een goedaardige vergroting is namelijk in een vroeg stadium zeer goed te behandelen. 


Behandeling van een vergrote prostaat

Als bij u een goedaardige vergroting van de prostaat is geconstateerd zal de uroloog u in de meeste gevallen adviseren de prostaat operatief te laten behandelen. Dit kan door middel van de TURP (Trans Urethrale Resectie Prostaat) techniek. Lees meer over de behandeling van een vergrote prostaat.


Krijg duidelijkheid over prostaatklachten

Wilt u duidelijkheid over uw klachten en weten of het een vergrote prostaat betreft of wellicht een andere aandoening? Een urologische check-up geeft u meer inzicht. Door middel van diverse onderzoekstechnieken medisch wordt u uitgebreid onderzocht. Lees meer over een urologische check-up.

Heeft u een vraag voor ons?
Geïnteresseerd in een van onze diensten of wenst u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op.